Syöminen

Ekologinen syöminen

Syömämme ruoan tuotanto kuormittaa ympäristöä. Ruoka on vastuussa yli kolmanneksesta jokapäiväisen elämämme ympäristövaikutuksista. Asuminen ja ajaminen vastaavat lopusta. Erilaisten elintarvikkeiden tuotanto ja erilaiset tuotantotavat kuormittavat ympäristöä eri tavoin. Ympäristöllä ei ole väliä mitä syöt.

Eettiset ja ekologiset syyt ovat nousseet maun, hinnan ja terveyden rinnalle kuluttajien ruokavalintoihin vaikuttaviksi tekijöiksi. Vaikka koko elintarvikeketjulta vaaditaan toimenpiteitä vihreämmän ja eettisemmän tuotannon rakentamiseksi, kuluttajat ottavat kantaa omiin ostoihinsa. Suosittelemalla ympäristölle vähemmän haitallisia tuotteita kuluttajat tekevät lisätilauksia kaupalle ja tuottajille.

Kasvituotteiden ruokavalion perusta

Ympäristön ja terveyden kannalta yksi asia on enemmän kuin muut: kasvituotteiden tulee olla ruokavalion perusta. Ympäristöystävällinen panostaa vihannesten, hedelmien ja marjojen runsaaseen käyttöön, viljatuotteiden suosimiseen ja lihankulutuksen kohtuullisuuteen. Eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan, lihavalmisteiden ja juustojen, tuotannossa on suurin ympäristövaikutus. Näitä ei tarvitse kokonaan poistaa ruokavaliosta, mutta niiden käyttöä kannattaa asteittain muuttaa. Erityisen tärkeää on olla heittämättä ruokaa roskiin.

Katsaus lihankulutukseen

Lihantuotannon on useissa tutkimuksissa todettu olevan merkittävin ympäristövaikutus elintarvikeketjussa. Lihantuotannon vähentämiselle on myös terveydellisiä ja eettisiä syitä. Liha ei ole ainoa hyvä proteiinin lähde, joten riittävä proteiinin saanti voidaan varmistaa muista lähteistä. Eettisestä näkökulmasta eläinperäisten elintarvikkeiden tuotantoon liittyy aina eläinten hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä. Kasvisruokaan tutustuminen ja kokonaisten kasvisruokapäivien pitäminen keventää ruokavalion taakkaa monin tavoin.

Haastavia tietoisia valintoja

Suurin haaste ympäristöystävällisten valintojen tekemisessä on luotettavan tiedon saaminen. Elintarvikkeiden pakkaamisen ohella tulee olla tietoinen eläinperäisten tuotteiden tuotantomenetelmistä ja -olosuhteista, raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden tuotannon käänteistä sekä tuotannon vuodenajasta ja kausivaihteluista. Naudanlihan osalta tulee tietää, mistä lehmälle syötetty rehu tulee; onko se kotimainen tai ulkomainen. Maitopurkin hankintaa harkittaessa tulee miettiä, päätyykö lypsylehmä tehokkaasti lihantuotantoon.

Ohut hyvä

Ohut hyvä myös ympäristölle

Ylipaino antaa uuden, vaikkakin provosoivan, mutta ajatuksia herättävän näkökulman ympäristöystävälliseen syömiseen. Vuonna 2009 International Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ruumiinpainosta ja sen vaikutuksista ympäristöön 40 % ylipainoinen väestö tarvitsee 19 % enemmän ravinnosta energiaa kattaakseen energiansaannin kuin väestö, jonka ylipaino on vain 3 %. Tutkimuksen mukaan ylipainoiset matkustavat todennäköisemmin jopa lyhyitä matkoja autolla, mikä tekee ylipainosta kaksinkertaisen kuormituksen ympäristölle.

Leave a Comment

Your email address will not be published.