YLE: ”Välituntiliikunta on vähentänyt koulukiusaamista”

Yläastelaisten epäterveellisiin ruokailutottumuksiin ja liikunnan puutteeseen yritetään keksiä lääkkeitä yhdessä nuorten itsensä kanssa. Käynnissä on sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama kolmivuotinen Oma valinta -hanke, joka pantiin alulle, jotta hyviä keinoja terveyden edistämiseksi voitaisiin jakaa koulujen kesken.

– Tilanne on osin huolestuttava, ja se koskettaa isoa osaa suomalaisista lapsista ja nuorista. Lasten terveyserot hyvinvoivien ja huonosti voivien välillä ovat kasvaneet entisestään, hanketta vetävä Henri Karjula Nuorten Akatemiasta harmittelee.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Karjulan mukaan ainoastaan joka kymmenes ysiluokkalaisista liikkuu riittävästi, eli vähintään tunnin päivässä.

– Lisäksi valitettavan moni yläkouluikäinen nuori – useampi kuin joka kolmas – jättää kouluruoan syömättä.

Vantaalaisen Jokiniemen koulun erityisopettajan Kaisa Pöyskön mukaan terveysongelmat näkyvät oppilaiden arjessa.

– Varmasti kaikki opettajat voivat sanoa, että nämä ilmiöt näkyvät. Yritämme ennaltaehkäistä ongelmia ottamalla oppilaat paremmin mukaan toimintaan – ideoimaan ja myös toteuttamaan terveyttä edistäviä asioita koulussamme.

Juttu kokonaisuudessaan löytyy täältä.