Kinnulan lukion liikuntaviikko 7.-11.12.2015

Voiko liikkeen lisääminen ja istumisen vähentäminen onnistua 2. asteella? Eikö lukiossa ole aina niin kiire, ettei tällaiselle voi olla aikaa? Jumppapallot oppitunneilla? Kävelyretket ruotsin tunnilla? Koko koulua aktivoiva lentopalloturnaus? Miten tämä kaikki on mahdollista yhden viikon aikana? Tutusta, miten Kinnulan lukion oppilaat lähtivät rakentamaan lukion liikuntaviikkoa. Voisiko tämän toteuttaa myös teidän koulussanne?

Ennen liikuntaviikkoa

Idea liikuntaviikosta lähti perjantaina 6.11.2015, kun Henri Karjula Nuorten Akatemiasta kävi koululla pitämässä Kinnulan keskuskoulun ja lukion luottamusoppilaille hyvinvointi-ideapajaa. Ideapajassa ideoitiin erilaisia liikunta ja terveys-aiheisia tapahtumia ja muutoksia, joita koulussa voitaisiin tehdä opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Päätimme sitten järjestää liikuntaviikon, kun idea vaikutti niin hyvältä, eikä sellaista ole lukiossamme ennen järjestetty.

Pyysimme rehtorilta luvan liikuntaviikon järjestämiseen ja hän innostui ideasta. Myös oppilaskunnan hallitus oli positiivinen kyseisen teemaviikon suhteen. Aloimmekin pian suunnitella liikunnallista ohjelmaa viikon jokaiselle päivälle.

Päätimme, että liikuntaviikon huipennus tulisi olemaan lukion oma lentopalloturnaus, jossa eri luokka-asteet pelaisivat toisiaan vastaan leikkimielisen lentopallo-ottelun. Liikunnanopettajamme Joonas Jokinen lupautui pitämään liikunnallisen tunnin koko lukiolle. Muina päivinä lukiolaisilla oli vuorotellen joko jumppapallot omassa luokassaan istuimina, taukojumppa sekä seisomapaikat jollain tunnilla tai kävelyä jollain oppitunnilla. Idea jumppapallojen käytöstä tuli hyvinvointi-ideapajassa. Muun ohjelman ideoimme yhdessä miettien erilaisia vaihtoehtoja, mitkä innostaisivat kaikki lähtemään mukaan ja mitkä olisivat suhteellisen helppo toteuttaa normaalin koulunkäynnin seassa, piristäen koulupäivää.

Suunnittelimme tapahtumia ja infosimme muita välituntisin, sekä muutamilla oppitunneilla. Esimerkiksi jumppapallojen täyttämiseen ja paikasta toiseen siirtämiseen käytimme aikaa sekä ennen liikuntaviikkoa, että itse liikuntaviikolla.

Liikuntaviikon tapahtumien kulku

Jokainen luokka aloitti viikon eritavalla. Koulumme alkavat saivat maanantaina jumppapallot joiden päällä he sitten istuivat tuolien sijasta. Jatkavilla oli seisomapaikat eli tuolit nostettiin pulpeteille ja siinä työskenneltiin yhden tunnin ajan. Abeilla oli muutaman minuutin mittainen jumppakissan taukojumppa tuntien välissä.

Tiistaina alkavilla oli taukojumppa ja abeilla jumppapallot. Jatkavat kävivät tunnin mittaisen kävelyretken koulumme läheisyydessä. Ja koska kävely tapahtui ruotsin tunnin aikana piti kävellessä keskustella ruotsiksi tulevaisuudesta.

Kinnula1

Keskiviikkona liikunnanopettajamme veti koko koululle villasukkajumpan, joka kesti tunnin. Aluksi oli luokkien välinen leikkimielinen viesti, jossa villasukat jalassa olevaa piti vetää hyppynarun avulla salin päästä päähän. Lopputunnin saimme tehdä erilaisia liikkeitä hyödyntäen villasukkia.
Kinnula2

Torstaina oli jatkavien vuoro saada jumppapallot. Abit seisoivat tunnin ajan ja alkavat tekivät kävelyretken.

Kinnula3

Perjantaille järjestimme lentopalloturnauksen, jossa luokat kisasivat toisiaan vastaan! Mukana tapahtumassa oli Kinnulan lukion oppilaat ja opettajat.
Kinnula4

Viikon aikana eniten positiivista palautetta keräsivät jumppapallot, villasukkajumppa ja lentopalloturnaus, jolle toivottiin jatkoa seuraavinakin vuosina.

Liikuntaviikon jälkeen

Tapahtumaa oli mukava suunnitella ja toteuttaa. Suunnitteluun käytetty aika yllätti meidät. Haasteellisimmaksi muodostui opettajien saaminen mukaan tapahtumaan, mikä saattoi johtua siitä, että tapahtuma oli uusi koulussamme. Onneksi saimme apua rehtoriltamme ja liikunnanopettajaltamme. Suurin piirtein kaikki koulumme oppilaat olivat hyvin mukana viikon tapahtumissa. Joitakin opettajia saimme hieman suostutella ennen kuin he luopuivat oppitunneistaan. Mutta fiilikset olivat paremmat kuin oletimme!

Liikuntaviikkoa suunnitellessa ja toteuttaessa opimme ottamaan vastuuta tapahtumien järjestämisestä. Seuraavalla kerralla antaisimme opettajille vielä selkeämmät ohjeet tulevasta tapahtumasta. Meillä jäi kaiken kaikkiaan hyvä fiilis liikuntaviikosta!

Teksti ja kuvat: Elina Karisto, Jasmiina Kinnunen, Lotta Tahkola ja Roosa Rekonen